Loading...

Poslanci prijali novelu zákona o športe

Poslanci NR SR v utorok 3. decembra 2019 schválili novelu zákona o športe, ktorú predložili zástupcovia SNS a bývalí futbalisti Dušan Tittel a Tibor Jančula. Podľa Únie futbalových profesionálov táto právna úprava zhorší pozíciu profesionálnych športovcov v prospech klubov, keďže tie budú presadzovať pre nich výhodnejšiu spoluprácu vo forme SZČO. Športovcom navyše zhorší vymožiteľnosť ich práv garantovaných existujúcim statusom profesionálneho športovca, ktorý vykonáva závislú prácu. Novela zároveň obsahuje viaceré právne nedostatky.

V rozprave pred hlasovaním o novele na to upozornil aj nezaradený poslanec Jozef Mihál. „Únia futbalových profesionálov je členom medzinárodnej organizácie FIFPro, ktorá združuje asi 60-tisíc hráčov a chcem zdôrazniť, že zastupuje vyše 300 profesionálnych futbalistov na Slovensku. A tí chcú zostať zamestnancami napríklad preto, lebo sa môžu odborovo združovať. Keby mali byť v postavení živnostníkov, tak sa odborovo združovať nemôžu. Samozrejme, tá silnejšia strana, ktorá v prípadných sporoch je vždy majiteľ klubu alebo klub, nanúti hráčovi, ak sa prijme váš návrh, aby bol živnostníkom. Silnejšia strana, to znamená klub, keď bude chcieť, s tým hráčom vykýve a hráč sa nebude mať na koho obrátiť,“ uviedol vo svojom vystúpení. Ďalej si myslí, že pre hráča ako zamestnanca je dôležité, že sa môže odborovo združovať, má ho kto zastupovať a je relevantný v akýchkoľvek ďalších vyjednávaniach.

Únia futbalových profesionálov pripravuje v tejto súvislosti ďalšie kroky, o ktorých budeme informovať v nasledujúcich dňoch.

zdroj foto: sk.wikipedia.org

Partneri ÚFP