Loading...

FIFPro neodporúča hráčom prestupovať do Srbska

Medzinárodná hráčska asociácia neodporúča počas zimného prestupového obdobia hráčom podpisovať profesionálne kontrakty s klubmi zo Srbska, pretože sa v tejto krajine v poslednom čase výrazne zhoršili pracovné podmienky.

Podľa prieskumu, ktorý FIFPro zverejnila v decembri, nedostáva až 68% hráčov pôsobiacich v Srbsku výplaty načas. Srbský futbalový zväz sa navyše podujal k bezprecedentnému kroku, keď z komory pre riešenie sporov medzi klubmi a hráčmi odvolal zástupcov zvolených hráčmi. Futbalisti teraz majú ešte menšiu šancu domôcť sa svojich práv.

Podľa štandardov FIFA musia mať v komore pre riešenie sporov rovnaké zastúpenie kluby aj hráči. Srbský futbalový zväz z nej mimoriadnym rozhodnutím odvolal zástupcov zvolených srbskou hráčskou asociáciou a na miesto predsedu a podpredsedu komisie dosadil predstaviteľov so silnými väzbami na najväčšie belehradské kluby Partizan a Crvenu Zvezdu.

Srbský zväz zároveň zvýšil poplatky, ktoré musia hráči uhradiť, aby sa komisia zaoberala ich podnetmi. Navyše zrušil rozhodnutia bývalej komisie a prípady nariadil prešetriť odznova pod vedením novej komisie.

„Ide o zásadné porušenie základných práv profesionálnych futbalistov v Srbsku, ktorí tak momentálne pôsobia v bezprávnom prostredí“, vyjadril sa generálny sekretár FIFPro The van Seggelen.

„Vyzývame Srbský futbalový zväz, aby okamžite zmenil svoje rozhodnutie. Kým aktuálny stav nenapraví, neodporúčame hráčom prestupovať do Srbska a pôsobiť v kluboch z tejto krajiny“, doplnil Van Seggelen.

Srbská hráčska asociácia Nezavisnost registruje za posledné dva roky až 250 prípadov, v ktorých sa hráči obrátili na komoru pre riešenie sporov. V srbskej lige pritom pôsobí približne 500 profesionálnych futbalistov.

„Keď podpíšete zmluvu so srbským klubom, máte 50-percentnú šancu, že skončíte pred súdom“, zhodnotil súčasný stav Mirko Poledica, prezident srbskej hráčskej asociácie.

„Preto je absolútne nevyhnutné, aby komora pre riešenie sporov bola nezávislým a nestranným orgánom“, zakončil Poledica.

zdroj: www.fifpro.org

Partneri ÚFP