Loading...

O aktivitách ÚFP napísali aj Hospodráske noviny

Vladimír Trávniček, redaktor Hospodárskych novín, sa vo svojom článku venoval činnosti Únie futbalových profesionálov. Spomenul nedávne prípady, v ktorých ÚFP obhajovala záujmy hráčov a pridal aj krátky rozhovor s Jánom Muchom.

Kluby majú súpera. Hráčske odbory

Pred rokom vznikla Únia futbalových profesionálov. Riešila už 10 sporov, v ktorých malo prísť k porušeniu zmluvy.

Nevyplatené mzdy, neoprávnené preradenia hráča mimo A-mužstva či krátenie odmien v prípade zranenia. To sú najčastejšie prehrešky slovenských klubov voči futbalistom. Kým v minulosti sa hráči kvôli týmto problémom nechceli dostať do sporu so zamestnávateľom, od minulého roku sa im v boji o to, čo im patrí, situácia zjednodušila. Vznikla totiž Únia futbalových profesionálov – občianske združenie, ktoré chráni práva dvoch najvyšších slovenských súťaží. Jej prezidentom je bývalý reprezentačný gólman Slovenska, dnes jednotka v Slovane Bratislava, Ján Mucha. Únia má za sebou už necelý rok existencie a za toto obdobie pomáhala v desiatich sporoch medzi klubom a hráčom. „My by sme boli najradšej, keby sa žiadne takéto prípady nestávali. No bez nás sa futbal hrať nedá a máme svoje práva,“ povedal pre HN Mucha.

Pomoc hľadal aj hráč z Bosny

Jedným z posledných prípadov, v ktorom sa na úniu obrátil futbalista, je spor Bosniaka Nermina Haskiča s aktuálnym lídrom najvyššej súťaže MŠK Žilina. Klub ho bez udania dôvodu vyradil z kádra, hráčovi zakázal prístup ku všetkým aktivitám A-mužstva a nariadil mu individuálny tréning. „Únia zanalyzovala moju zmluvu a konanie klubu a identifikovala viacero porušení kontraktu, futbalových predpisov a judikatúry FIFA. A odporučili mi ďalší postup,“ uviedol Haskič. Po upozorneniach sa dočkal písomného odôvodenia vyradenia z A-mužstva. A to malo potvrdiť, že na takéto konania nemala Žilina oprávnený dôvod. „Myslím, že nakoniec to v klube pochopili a namiesto sporového riešenia sme boli schopní nájsť dohodu,“ konštatuje Haskič. Tou bolo umožnenie hosťovania hráča v Poľsku v tíme Podbeskidzie Bielsko-Bala v druhej najvyššej súťaži. Útočníkovi Haskičovi sa na novom pôsobisku darí, v dvanástich zápasoch zaznamenal doteraz deväť gólov. Podobný prípad ako Haskič bol riešený aj v súvislosti so stredopoliarom AS Trenčín Aldom Baezom, ďalšie sa týkali nevyplatených záväzkov či krátenia zmluvne dohodnutých odmien. „Jednou zo základných úloh únie je priniesť medzinárodné štandardy aj do nášho futbalového prostredia. Slovensko však nie je čiernou dierou, nemáme tu veľké množstvo prípadov,“ konštatuje poradca Únie futbalových profesionálov a manažér Jozef Tokoš.

Spor o rovnováhu

Na druhej strane futbalových sporov sú samotné kluby. „Pre hráčov je dôležité, že majú takúto organizáciu podobne, ako majú rozhodcovia a v blízkej budúcnosti budú mať aj tréneri,“ hovorí generálny manažér obhajcu majstrovského titulu Róbert Rybníček. No zároveň upozorňuje, že v posledných rokoch sa možno až príliš veľká pozornosť venuje ochrane futbalistov a zabúda sa aj na práva samotných klubov. Ako príklad uviedol neoprávnený odchod stredopoliara Ivána Díaza zo začiatku roka 2013, keď bol v Trenčíne pod zmluvou, no nevrátil sa späť po zimnej dovolenke v Argentíne. „Díaz nám dlhuje 200-tisíc eur za opustenie bez súhlasu klubu. V náš prospech rozhodla samotná FIFA a za pravdu nám dal aj odvolací Športový arbitrážny súd. No už trištvrte roka čakáme na  ozhodnutie disciplinárnej komisie FIFA,“ vysvetľuje Rybníček. Medzitým pôsobil Díaz dve sezóny v rodnej Argentíne v rezervných tímoch River Plate a Estudiantes de la Plata. No v marci sa nečakane vrátil na Slovensko – nie však do svojho bývalého tímu z Trenčína, ale novú zmluvu podpísal s MŠK Žilina. „Stále sa zvyšujú tlaky na ochranu práv hráčov, ale dodržiavanie pravidiel voči klubom pokrivkáva. Je nemysliteľné čakať taký dlhý čas na rozhodnutie FIFA,“ hovorí Rybníček. Prezradil, že neoprávnený odchod Ivána Díaza znamenal pre klub spod hradu Matúša Čáka finančnú stratu. „Mal odísť do Ajaxu Amsterdam za vyše milióna eur a takto sme prišli o potenciálny príjem aj o samotného hráča,“ dodal generálny manažér AS Trenčín.

Prehľad sporov, kde pomáhala únia

Jozef Dolný (Senica), Boris Sekulič (VSS Košice), Róbert Jež (Trnava) – kluby mali voči tomuto triu hráčov záväzky po splatnosti, dlh bol uhradený na základe splátkového kalendára.

Juraj Vavrík a Richard Bartoš (obaja Ružomberok) – hráčom mali byť krátené odmeny pri zranení, respektíve pri znížení výkonnosti. Zmluvy boli napokon ukončené bez krátenia odmeny a s úhradou odstupného hráčovi.

Michal Šulla a Jakub Kosorín (obaja Senica) – dôvodom sporu boli záväzky po splatnosti, v prvom prípade boli čiastočne uhradené, v druhom je podaný návrh na konanie pre riešenie sporov.

Tatran Prešov – klub si neplnil povinnosti uhrádzať preddavky na daň z príjmu, neskôr boli dodatočne uhradené bez spätného krátenia vyplatených odmien hráčov.

Chceme uľahčiť život futbalistom

Ján Mucha, prezident Únie futbalových profesionálov, pre HN.

Ako hodnotíte prvý rok fungovania únie, ktorej ste od jej vzniku prezidentom?

Sme štandardná organizácia. Hráči musia mať zastúpenie, svoje práva a asociáciu, ktorá ich záujmy bude zastrešovať. To bolo hlavným motívom jej vzniku. Boli by sme, samozrejme, najradšej, aby žiadne spory nevznikali.
Ale aby sa futbalová rodina posúvala vpred, je potrebné takúto úniu mať.

Hráčom ste zatiaľ pomáhali v desiatich prípadoch. Majú futbalisti o členstvo väčší záujem po tom, ako sa ukázali vaše prvé výsledky?

Chalani oceňujú našu prácu, stretol som sa s hráčmi všetkých klubov prvej a piatimi z druhej ligy. Našimi členmi je 95 percent všetkých profesionálov, čo je dosť vysoké číslo. Únia slúži iba pre nich, aby mali ľahší život a lepšie zmluvy v budúcnosti. Zároveň ich budeme informovať a vzdelávať o tom, na čo majú nárok.

Postrehli ste zmenu v správaní jednotlivých klubov po tom, čo začala únia robiť prvé kroky pri ochrane hráčov?

Kluby si plne uvedomujú všetky svoje povinnosti. Tie najčerstvejšie prípady sú pre nich výstrahou a nemalo by sa stávať, že sa klub zo dňa na deň rozhodne s hráčom ukončiť zmluvu. Sankcie za porušovanie pravidiel sú
dnes veľmi striktné – od odpočítania bodov až po zákaz prestupov. Hráči robia to, čo majú a to isté žiadame aj od klubov.

Zdroj: Vladimír Trávniček, Hospodárske noviny

Partneri ÚFP