Loading...

FIFPro varuje hráčov pred prestupmi do rumunských klubov

Ak profesionálni futbalisti podpíšu zmluvu s niektorými rumunskými klubmi, riskujú, že nebudú dostávať výplatu.

Veľký prieskum FIFPro, ktorý sa uskutočnil v novembri 2016, preukázal, že až 75 percentám hráčov v Rumunsku za posledné dva roky meškala výplata. „Táto situácia sa neustále zhoršuje,“ uviedol Emilian Hulubei, prezident rumunskej hráčskej asociácie AFAN.

V roku 2015 mala asociácia až 257 prípadov na arbitrážnej a odvolacej komisii. V 2016 tento počet vzrástol na 287. „Je to veľmi frustrujúce. Všetok náš čas venujeme prípadom, v ktorých hráči žiadajú nevyplatené mzdy. Nemáme priestor venovať sa iným dôležitým témam ako vzdelávanie či zdravie,“ hovorí Hulubei.

Mnohí hráči zo zahraničia, ktorí sa v Rumunsku dostali do problémov, dostali výplatu iba za prvý mesiac platnosti zmluvy. Jeden hráč uviedol, že mu klub vyplatil iba 400,- EUR z kontraktu na niekoľko stoviek tisíc. Niektorých hráčov dokonca kluby nútili, aby podpísali dokumenty o tom, že im boli vyplatené všetky peniaze.

„Rumunské kluby si vytvorili ekonomický model ako podvádzať hráčov,“ povedal Louis Everard, riaditeľ holandskej hráčskej asociácie (VVCS) a člen predstavenstva FIFPro. „Takéto konanie je nesociálne a absolútne neakceptovateľné.“

Dokonca aj v prípadoch, keď hráči uspeli so svojimi žiadosťami na Komisii pre riešenie sporov FIFA, si kluby svoje záväzky nesplnili.

V rumunskej najvyššej súťaži (Liga 1) sú až štyri kluby insolventné. V druhej najvyššej súťaži štyri kluby počas sezóny skrachovali. Ďalšie tri sú insolventné. Keď klub skrachuje, je prakticky nemožné, aby sa hráči dostali k svojim peniazom.  

„Máme kluby, ktoré nedokážu vyplatiť mzdu, ktorú hráčom ponúkajú“, upozorňuje Hulubei. „Vyplatia iba mzdu za prvý mesiac alebo odmenu za podpis zmluvy, ale potom už nič. Jednoducho zneužívajú hráčov. Keď sa začne ďalšie prestupové obdobie, tak sa ich zasa zbavia.“

FIFPro odporúča všetkým profesionálnym futbalistom, aby sa predtým, ako podpíšu zmluvu s rumunským klubom, najprv skontaktovali s rumunskou hráčskou asociáciou. „Vieme im poradiť, ktorý klub naozaj dokáže vyplácať mzdu, ktorú hráčom ponúka,“ uzatvára Hulubei.

zdroj: www.fifpro.org

Partneri ÚFP