Loading...

FIFPro varuje hráčov pred falošnými agentmi

Profesionálni futbalisti by nemali nikdy platiť agentom (sprostredkovateľom) pred podpísaním zmluvy s klubom.

„Vydávame toto varovanie, pretože FIFPro dostalo v poslednom čase od hráčov viacero sťažností. Svoje ťažko zarobené peniaze zaplatili kriminálnikom, ktorí sa tvárili, že im pomôžu,“ povedal generálny sekretár FIFPro Theo van Seggelen.

FIFPro nedávno informovala o aktivitách agenta, ktorý vystupoval pod menom Steve Mac Hughes. Oslovoval hráčov prostredníctvom sociálnych sietí a za poplatok im sľúbil sprostredkovanie skúšky alebo zmluvy s novým klubom. Po tom, čo mu hráči zaplatili poplatok, prerušil s nimi komunikáciu. 

Viacerí hráči reagovali na výzvu FIFPro a zaslali informácie o aktivitách tohto agenta, ale aj ďalších. Niektorí uviedli, že použili rodinné úspory, aby uhradili poplatok agentom.

Väčšina podvedených hráčov sa tak zúfalo snažila stať sa profesionálnymi futbalistami, že nedokázala rozpoznať podvodné konanie.

„Odporúčame hráčom, aby boli veľmi opatrní. Vo futbale sa pohybujú aj ľudia, ktorých zaujímajú iba vaše peniaze. Chráňte sa a buďte opatrní v tom, komu dôverujete,“ dodal Van Seggelen.

FIFPro odporúča hráčom, aby pri rokovaniach s agentmi dodržiavali tieto rady:

– preverte si, či je agent registrovaný na futbalovom zväze
– spolupracujte iba s agentmi, ktorých ste videli a rozprávali ste sa s nimi
– nikdy neplaťte agentovi poplatok pred podpísaním zmluvy s klubom
– nikdy nepodpisujte zmluvu s agentom bez toho, aby ste sa poradili s právnikom
– preverte si, či klub vie o tom, že máte prísť na skúšku, podpísať zmluvu alebo či klub pozná agenta

Ak máte otázky alebo pochybnosti o prestupoch alebo skúškach, prosím, kontaktujte Úniu futbalových profesionálov alebo FIFPro.

FIFPro pripravuje databázu nespoľahlivých agentov a vyzýva hráčov, ktorí majú negatívne skúsenosti s agentmi, aby ho kontaktovali na info@fifpro.org.

zdroj: fifpro.org

Partneri ÚFP