Loading...

Denník Šport o prezidentovi ÚFP: Futbalový Šatan?

Aktívna brankárska kariéra Jána Muchu je definitívne minulosť. Bývalá jednotka slovenskej reprezentácie, účastník záverečných turnajov majstrovstiev sveta 2010 a majstrovstiev Európy 2016, sa napriek viacerým letným ponukám rozhodla pre pokračovanie funkcionárskej a začiatok trénerskej kariéry.

Tridsaťšesťročný Mucha je už niekoľko rokov prezident Únie futbalových profesionálov (ÚFP). Počas jeho „panovania“ sa výrazne zvýšil kredit inštitúcie, ktorá je v zahraničí neodmysliteľná súčasť profesionálneho fungovania. ÚFP sa zároveň na čele s Jánom Muchom dostala pred prah vstupu do jej medzinárodnej „matky“ FIFPro.

Pred mesiacom sa Mucha dočkal ďalšieho významného ocenenia. Tentoraz nie z radov hráčov, ktorí mu dali dôveru ako svojmu šéfovi, ale od vedenia Legie Varšava. Klubu, v ktorom chytával v rokoch 2005 až 2010, z ktorého sa dostal medzi žrde slovenskej reprezentácie a z ktorého putoval do najlepšej ligy sveta: anglickej Premier League.

Na post asistenta trénera brankárov Legie boli desiatky poľských kandidátov, Krzysztof Dowhaň si však ku sebe vybral nášho Muchu. Napriek tomu, že licenciu získal iba nedávno a s trénovaním nemá žiadne skúsenosti. S futbalom však pobehal kus sveta (okrem Poľska a Anglicka aj Rusko a Škótsko) a všade bol nielen s otvorenými očami, ale aj mysľou. Vždy na rovinu hovorí svoje názory, aj keď mnohým sa nepočúvajú ľahko.

Muchov azda najslávnejší zákrok prišiel v druhom polčase kvalifikačného zápasu v zasneženom Chorzowe, keď domácemu Poliakovi Jeleňovi zneškodnil strelu hruďou a posunul Slovensko do Juhoafrickej republiky. Mal pritom aj šťastie, to však podľa starej pravdy praje pripraveným. Teraz sa Mucha zdá byť pripravený na novú, trénerskú kariéru.

Funkcionársku však nezahadzuje, práve naopak. Kriticky sa vyjadril k fungovaniu v slovenských kruhoch, preto by bolo dobré, ak by sa po čase vrátil domov a vrhol sa do práce u nás. Podobne, ako to v slovenskom hokeji robí iný populárny bývalý reprezentant Miroslav Šatan.

zdroj: Denník Šport

Partneri ÚFP