Loading...

Najlepšiu jedenástku sveta po prvý raz volia aj hráči zo Slovenska!

FIFPro, svetová organizácia zastrešujúca viac ako 65 000 profesionálnych futbalistov, organizuje už po 12-krát hlasovanie World 11 – najlepšia jedenástka hráčov za uplynulý rok. Po prvý raz sa tejto voľby zúčastnia aj hráči zo slovenskej Fortuna ligy!

Ocenenie od kolegov má pridanú hodnotu, aj preto sa hlasovanie World 11 teší medzi futbalistami veľkej popularite. Najlepšiu zostavu predošlého roka si volia samotní hráči. Doteraz sa hlasovanie konalo bez slovenskej účasti. Zapojiť sa do neho totiž môžu iba hráči z členských asociácií FIFPro. Slovensko je jednou z posledných európskych krajín, ktorá do nej zatiaľ nepatrí. Zmeniť sa to môže vďaka Jánovi Muchovi, brankárovi ŠK Slovan Bratislava. Ten pred necelým rokom založil Úniu futbalových profesionálov, ktorej cieľom je postupne sa začleniť do svetovej asociácie profesionálnych hráčov. „Na Slovensku chýbala asociácia, ktorá by zastrešovala profesionálnych futbalistov a podala im pomocnú ruku v prípade, že to budú potrebovať,“ objasnil zakladateľ a zároveň prezident ÚFP. Medzi členov únie patrí už takmer 90 percent hráčov zo slovenskej najvyššej súťaže a na fungovaní sa aktívne podieľajú Róbert Vittek, Ľubomír Michalík, Peter Kleščík, Martin Dobrotka a mnohí ďalší.

Podmienky vstupu prerokoval Ján Mucha s poradcom Jozefom Tokošom na osobnom stretnutí s generálnym sekretárom Theom van Seggelenom v centrále FIFPro v Amsterdame. „Pán Seggelen nás oboznámil s podmienkami, ktorým musíme vyhovieť, aby sme sa mohli stať riadnym členom FIFPro. Prvým krokom je prijatie ÚFP za člena – pozorovateľa,“ priblížil.

Možnosť zapojiť sa do hlasovania World 11 je znamením, že táto iniciatíva je na správnej ceste. Hráči zo všetkých dvanástich klubov Fortuna ligy už vyplnili hlasovacie formuláre. Svoj hlas mohli dať ktorémukoľvek profesionálnemu futbalistovi na svete. Do ideálnej jedenástky museli vybrať jedného brankára, štyroch obrancov, troch záložníkov a troch útočníkov. Ich voľbu zaslala Únia futbalových profesionálov do centrály FIFPro v Holandsku, kde sa sčítavajú hlasy z celého sveta. „FIFPro nám dalo za úlohu vyzbierať na Slovensku hlasy od 150 hráčov, nám sa podarilo zapojiť dokonca až 220 futbalistov,“ zhrnul brankár Slovana.

Slávnostné vyhlásenie najlepšej svetovej jedenástky zvolenej samotnými hráčmi prebehne v januári 2017 v Zürichu počas slávnostného večera, na ktorom sa budú odovzdávať aj ceny The Best FIFA Football Awards™, ktoré sú nástupcom Ballon d´Or – ocenenia pre najlepšieho hráča planéty. „Veľmi nás teší, že máme po prvý raz možnosť zapojiť sa do prestížneho hlasovania. Pre nás je to jasným signálom, že FIFPro registruje naše aktivity a do budúcna s nami počíta,“ uzatvoril Ján Mucha.

Partneri ÚFP