Loading...

Luxusný život futbalistov? Podľa prieskumu FIFPro je to iba mýtus!

FIFPro – medzinárodná hráčska asociácia – zverejnila výsledky prvého celosvetového prieskumu pracovných podmienok v mužskom profesionálnom futbale. Ponúka náhľad do reálneho života profesionálnych futbalistov.
Cieľom prieskumu bolo poukázať na realitu, ktorej musia futbalisti čeliť počas svojej kariéry. Týka sa predovšetkým hráčov, ktorí nepatria vo svojom športe medzi úplnú elitu. Zároveň mal prieskum priblížiť podmienky vo futbale širokej verejnosti a pomôcť zlepšiť ich v budúcnosti.

Prieskum realizovala University of Manchester z Británie a zúčastnilo sa ho takmer 14 000 aktívnych hráčov z 54 krajín a 87 súťaží v Európe, Amerike a Afrike. S údajmi od priamych účastníkov je tento výskum považovaný za najväčší na svete medzi profesionálnymi športovcami v akomkoľvek športovom odvetví.

Hráči odpovedali na 23 otázok na témy týkajúce sa výplat, zmlúv, prestupov, tréningov, manipulovania zápasov, násilia, bezpečnosti, zdravia, blahobytu a vzdelávania.

Prieskum preukázal, že väčšina hráčov má krátke a krehké kariéry. Stretávajú sa s nepravidelnými výplatami, majú neistú budúcnosť a často nie sú pripravení na život po futbale – po ukončení aktívnej kariéry. Dĺžka priemernej zmluvy je menej ako dva roky, futbalisti sa musia presadiť v silnom konkurenčnom a rôznorodom prostredí.

Viac ako 45 percent opýtaných zarába menej ako 1000 amerických dolárov mesačne. Priemerná výška mesačnej mzdy sa celosvetovo pohybuje medzi 1000 a 2000 dolármi. Prieskum tak búra mýty o luxusnom životnom štýle futbalistov. Iba najlepší svetoví hráči sú štedro odmeňovaní. Len 2 percentá z nich zarábajú ročne v čistom 720 000 dolárov a viac.

Ďalšíe zaujímavé zistenie: až 41 percent futbalistov uviedlo, že nedostávali výplatu načas aspoň v jednom zo svojich pôsobísk za posledné dva roky. Najčastejšie sa doba omeškania pohybovala od jedného do troch mesiacov. Podľa FIFPro je neakceptovateľné, že sa vo svetovom futbale bežne porušuje jedno zo základných práv akéhokoľvek zamestnanca – dostávať výplatu v plnej výške a načas.

Viac ako 700 hráčov (6 percent z opýtaných) bolo vystavených nátlaku pri rokovaniach o ukončení alebo predĺžení kontraktu. Boli vyčlenení z kolektívu a museli trénovať individuálne.

Takmer 7 percent futbalistov uviedlo, že sa počas kariéry osobne stretli s pokusom o manipuláciu výsledku. Pri hráčoch po tridsiatke toto číslo stúplo na 11 percent. Najčastejšie boli s ponukou úplatku za ovplyvnenie výsledku konfrontovaní hráči s nižšími a meškajúcimi výplatami.

„Tento prieskum nám po prvý raz ponúka detailný obraz toho, s čím sa v reálnom živote stretávajú priemerní profesionálni futbalisti“, povedal generálny sekretár FIFPro The Van Seggelen.

zdroj foto: www.fifpro.org

Partneri ÚFP