Loading...

Ján Mucha na kongrese FIFPro o mentálnom zdraví hráčov

Prezdient ÚFP sa v týchto dňoch zúčastňuje európskeho kongresu, ktorý organizuje medzinárodná hráčska asociácia FIFPro vo svojej centrále v holandskom Amsterdame. Jeho hlavnou témou je mentálne zdravie hráčov.

Psychické problémy – vedecky definované ako neprispôsobivé správanie alebo nepriaznivé pocity či myšlienky, ktoré negatívne ovplyvňujú aktivitu človeka v každodennom živote, práci alebo športe – sú bežné aj medzi profesionálnymi futbalistami počas ich kariéry a po nej. Nedávny prieskum FIFPro ukázal, že väčšina profesionálnych futbalistov (až 96%) uviedla, že problémy s duševným zdravím negatívne ovplyvňujú futbalové výkony a kvalitu života. Navyše 80% hráčov uviedlo, že téme duševného zdravia počas futbalovej kariéry a po nej sa nevenuje dostatočná pozornosť.

Medzinárodná hráčska asociácia FIFPro sa preto rozhodla zorganizovať konferenciu, ktorej cieľom je zdieľať osvedčené postupy týkajúce sa služieb v rámci duševného zdravia v profesionálnom športe. Úlohou národných asociácii je rozvíjať podporu duševného zdravia súčasných a bývalých profesionálnych futbalistov. FIFPro chce zároveňprispieť k rastúcej a veľmi dôležitej diskusii o duševnom zdraví v profesionálnom športe.

Na titulnej fotke je Ján Mucha v spoločnosti zástupcov bosnianskej hráčskej asociácie Džidiča a Adiloviča a macedónskej hráčskej asociácie Kumbeva a Temelkova.

 

foto_do_clanku
Ján Mucha sa na konferencii stretol aj s predsedkyňou českej asociácie ČAFH Markétou Haindlovou.

Partneri ÚFP