Loading...

Rozhovor s prezidentom ÚFP: „Hráči pochopili, že je dôležité, aby mali svoju organizáciu“

Ján Mucha má za sebou hektický záver roka 2018. Ako prezident ÚFP sa na konci novembra zúčastnil svetového kongresu medzinárodnej hráčskej asociácie FIFPro v Ríme. Z rúk generálneho sekretára Thea van Seggelena si prevzal certifikát, ktorým bola slovenská asociácia prijatá za kandidáta a od riadneho členstva vo FIFPro ju delí iba posledný krok. Počas jesene podpísal aj krátkodobý kontrakt s klubom Hamilton Academical a pripísal si štarty v škótskej najvyššej súťaži Premiership. V krátkom rozhovore priblížil svoje plány na ďalší rok.

Čo by si na úvod poprial členom ÚFP do roku 2019?

Všetkým členom našej únie prajem veľa zdravia a úspechov v novom roku, najmä veľa síl do prípravného obdobia. Verím, že všetci hráči ho prežijú v zdraví, pretože to je najdôležitejšie.

Aká je momentálne tvoja situácia?

Po angažmáne v Škótsku, kde som podpísal krátkodobý kontrakt, ktorý vypršal začiatkom januára a krátkej dovolenke, som sa vrátil na Slovensko.

V posledných dňoch si mal nabitý program. Čo všetko si stihol absolvovať?

Momentálne navštevujem hráčov v kluboch. Počas posledného týždňa som sa veľa nacestoval, stretol som sa s našimi členmi v štyroch kluboch. Teší ma, že o členstvo prejavujú záujem ďalší futbalisti. Pre mňa ako prezidenta ÚFP je najdôležitejší osobný kontakt, s hráčmi sa chcem stretávať pravidelne. Zo začiatku to nebolo až tak často možné, pretože som ešte sám aktívne hral, ale moja kariéra sa už blíži ku koncu, vek nepustí, každý raz musí skončiť.

Chcel by si ešte pokračovať v hráčskej kariére?

Ja som už pripravený ukončiť aktívnu kariéru, ak by však ešte prišla zaujímavá ponuka, akou bola napríklad tá zo škótskeho klubu Hamilton Academical, samozrejme by som ju zvážil. Ak nie, budem sa naďalej plnohodnotne venovať mojej činnosti v Únii futbalových profesionálov.

Ako vnímaš svoju pozíciu v rámci hráčskej asociácie a fungovanie ÚFP?

Pozícia prezidenta je veľmi dôležitá, cítim zodpovednosť voči všetkým členom únie. Hráči našu asociáciu potrebujú nielen na riešenie sporov s klubmi, radia sa s nami aj v iných prípadoch. Pre nás je to znamenie, že ÚFP má po takmer troch rokoch fungovania svoju váhu. Futbalisti pochopili, že je pre nich dôležité, aby mali svoju organizáciu, ktorá ich bude zastrešovať a pomáhať im.

Môžeš opísať ako prebiehajú tvoje návštevy v kluboch?

Návštevy som začal som v Ružomberku, nasledovala Podbrezová, Poprad a na záver som bol v Bardejove. Stretnutia sú rozdelené do troch blokov. V prvom hráčom odprezentujem doterajšie aktivity ÚFP. V druhom im priblížim prípady, ktoré únia doteraz riešila. Chceme, aby mali prehľad, ako sme v jednotlivých prípadoch postupovali. Zároveň ich takto vzdelávame, aby boli pripravení, keby sa do podobnej situácie dostali aj oni. V záverečnom bloku hovorím o našich plánoch na ďalšie obdobie a projektoch, ktoré pre našich členov pripravujeme.

Partneri ÚFP