Loading...

FIFPro upozorňuje na agentov, ktorí podvádzajú hráčov (podcast)

Medzinárodná hráčska asociácia radí hráčom, prípadne rodičom mladých hráčov, aby nikdy neplatili hráčskym agentom za sprostredkovanie skúšky. FIFPro zaevidovala sťažnosti od hráčov a ich rodičov z viacerých krajín na slovenského agenta M. K. Informuje o tom v článku na svojej webovej stránke, v ktorom opisuje dva konkrétne prípady.

Únia futbalových profesionálov je v súvislosti s týmto prípadom v kontakte so zástupcami FIFPro, po obdržaní tejto informácie kontaktovala aj Slovenský futbalový zväz s cieľom dohodnúť sa na spoločnom postupe.

„Bohužiaľ, pravidelne nás kontaktujú hráči, ktorí zaplatili takzvaným sprostredkovateľom za sprostredkovanie skúšky alebo kontraktu, ktoré sa nakoniec nezrealizovali. Odporúčame všetkým hráčom a ich rodičom, aby kontaktovali FIFPro alebo lokálnu hráčsku asociáciu, ak majú o konaní sprostredkovateľa pochybnosti“, uviedol generálny sekretár FIFPRo Theo van Seggelen.

Poradca ÚFP Jozef Tokoš sa k tomuto prípadu vyjadril pre Denník N. Ak si sprostredkovateľ pýta peniaze dopredu, ide podľa neho o mimoriadne podozrivé správanie. „Za 20 rokov praxe som sa s tým nestretol. Náklady na skúšku zvyčajne znáša klub, hráč si platí maximálne dopravu, aj tú mu niekedy zaplatí agent,“ hovorí. „Ak si niekto pýta peniaze dopredu, je to až diskvalifikačné v súvislosti s komunitou agentov. Trh sa zvyčajne od takýchto agentov očistí sám,“ dopĺňa.

Denník N oslovil aj právnika ÚFP Petra Lukášeka. Ten upozorňuje, že hráči a ich rodičia by sa preventívne mali vždy obrátiť na futbalový zväz, aby im potvrdil, že agent je u nich registrovaný a či je registrácia platná. „Treba zbierať informácie, pozrieť si web, kontaktovať súčasných či bývalých klientov daného agenta,“ hovorí.

Čo sa dá proti takémuto podvodu robiť? „Tu je možné len vzdelávať hráčov, pretože ide o dosť špecifický podvod, ešte sme sa s podobným nestretli,“ uzatvára Lukášek.

Vypočujte si podcast Denníka N s Jozefom Tokošom na tému futbalových agentov.

zdroj: FIFPro, Denník N

Partneri ÚFP