Loading...

Hospodár ÚFP Blažej Vaščák: Je dôležité, aby mali hráči jednotný hlas

Profesionálnu kariéru odštartoval v Košiciach, zažil slávne časy petržalskej Artmedie, s ktorou si zahral v Lige majstrov. Blažej Vaščák pôsobil v talianskej Serii A a neskôr Serii B, štyrikrát si obliekol aj reprezentačný dres. V súčasnosti pôsobí rodák zo Širokého v Banskej Bystrici, v prerušenej sezóne bola Dukla lídrom 2. ligy. V Únii futbalových profesionálov je aktívny od jej vzniku, v apríli bol po druhý raz zvolený do funkcie hospodára.

Ako prežívaš momentálne náročné obdobie. Veríš, že sa prerušená sezóna bude dohrávať?

Obdobie obmedzení prežívam doma s rodinou. Musím povedať, že pre mňa je to požehnaný čas, máme priestor spomaliť, uvedomiť si životné hodnoty a pravý zmysel života. Keďže ako aktívny hráč ešte nemám koniec sezóny, udržiavam sa v potrebnej kondícii, aby som bol pripravený na reštart sezóny. Futbal mi chýba a verím, že situácia sa vyvinie tak, aby sa sezóna mohla dohrať.

Prečo si sa rozhodol vstúpiť do ÚFP a zapojiť sa do jej fungovania?

Myšlienka a poslanie ÚFP my od začiatku dávajú zmysel, okamžite som sa s nimi stotožnil. Ako hráč som mal to šťastie, že som mohol na vlastnej koži zažiť, ako to funguje v zahraničí. V tejto organizácii som aktívny od jej začiatku a môžem povedať, že neľutujem všetok investovaný čas za jej doterajšie fungovanie.

Bol si opäť zvolený do pozície hospodára. Mohol by si priblížiť, aké sú tvoje povinnosti v rámci tejto funkcie?

V prvom rade by som chcel poďakovať za prejavenú dôveru, ktorú si vážim. Verím, že svojím dielom prispejem k ďalšiemu správnemu vývoju ÚFP a naplneniu potrieb našich členov. Spolu s Jánom Muchom a Martinom Krnáčom aktívne komunikujeme s členmi. Máme založenú pracovnú skupinu, v rámci ktorej sme v kontakte takmer na dennej báze a riešime rôzne úlohy. Takisto oslovujem nových partnerov za účelom spolupráce.

Ako prebiehajú pracovné stretnutia?

Ako som spomenul, máme vytvorenú pracovnú skupinu, cez ktorú komunikujeme. Viacerí z nás sa totiž nachádzame v rôznych mestách. Niektoré povinnosti nám vyplývajú zo stanov, ako je účasť na zasadnutiach predsedníctva a valnom zhromaždení. V rámci možnosti sa stretávame aj v našej kancelárii v Bratislave.

V čom vidíš prínos ÚFP pre hráčov na Slovensku?

Som presvedčený, že prínos pre hráčov je obrovský. Profesionálni hráči sú neoddeliteľnou súčasťou profesionálneho futbalu. Majú právo na odbornú právnu pomoc, či na možnosť osobného rastru prostredníctvom vzdelávania. Dôležité je, aby mali jednotný hlas, ktorý sa môže aktívne podieľať na rozvoji futbalu v našej krajine.

Partneri ÚFP