Loading...

Člen predsedníctva ÚFP Martin Krnáč: Problémov hráčov je bohužiaľ stále dosť

Futbalovo vyrástol na bratislavských Pasienkoch a do profesionálneho futbalu vstúpil v drese Interu. Najväčšie úspechy zažil v Žiline, s ktorou nazrel aj do slávnej Ligy majstrov. Martin Krnáč neskôr pôsobil v Slovane, maďarskom Mezökövesde, aj českej Karvinej, odkiaľ sa opäť vrátil na Slovensko do Zlatých Moraviec. Členom ÚFP je od jej vzniku, v apríli bol znova zvolený do jej predsedníctva.

Ako prežívaš momentálne náročné obdobie. Veríš, že sa prerušená sezóna bude dohrávať

Súčasná situácia asi ako každé obdobie v živote nám niečo vzalo, ale čo je podstatné veľa nám aj dáva. Rovnako je to aj u mňa, momentálne mám viac času, ktorý sa snažím využiť najmä na vzdelávanie sa v rôznych oblastiach, rôzne formy samoštúdia, pretože toto obdobie sa dá vnímať aj ako veľká príležitosť, kedy sa dajú tvoriť rozdiely  – vo výkonnosti, vzdelaní a vo všetkých oblastiach. Tie sa potom budú dať veľmi dobre využiť po skončení tejto krízy.

Čo sa týka sezóny, podľa môjho názoru by mal byť jednoznačný záujem  sezónu dohrať. Samozrejme pri dodržaní všetkých pokynov a nariadení vlády a krízového štábu. Význam to má pre kluby, aby boli pripravené na medzinárodné konfrontácie v novej edícii európskych pohárov. Rovnako hráči, ktorí budú mať odohraté zápasy sa ľahšie uplatnia v novej sezóne ako keď by mali za sebou polročnú pauzu.

Prečo si sa rozhodol vstúpiť do ÚFP a zapojiť sa do jej fungovania?

Dá sa povedať, že s ÚFP spolupracujem od jej vzniku, keď sme boli s Janom Muchom spoluhráči v Slovane Bratislava. Najprv bola naša spolupráce nepriama. Neskôr ma Jano oslovil, či by som sa na tvorbe asociácie nechcel podieľať aj priamo ako člen predsedníctva. Keďže ma zaujala myšlienka zlepšiť celkové športové prostredie na Slovensku a získal som aj dostatočnú podporu od hráčov, ktorí sú tí podstatní, pre koho naša únia funguje, tak mám možnosť sa aktívne podieľať na tom, aby sme budovali priaznivé a zdravé prostredie. V takom prostredí totiž môžu pôsobiť spokojní a dobrí hráči, vďaka čomu budeme mať silné a konkurencieschopné kluby.

Bol si opäť zvolený do predsedníctva. Mohol by si priblížiť, aké sú tvoje povinnosti v rámci tejto funkcie?

V rámci pozície v predsedníctve ÚFP mám na starosti najmä komunikáciu s hráčmi. Snažím sa im vždy pretlmočiť to, o čom sa rozprávame na predsedníctve, ale aj ďalšie veci, ktoré riešime v rámci únie. V budúcnosti sa chcem podieľať na vzdelávaní, pretože vzdelanie považujem za rozhodujúci faktor pri uplatňovaní práv hráčov. Vzdelaný hráč, ktorý má prehľad, je sebavedomý. Myslím si, že aj kluby vždy hľadajú hráčov, ktorí majú zdravé sebavedomie na ihrisku. To ide vždy ruka v ruke so sebavedomím mimo ihriska.

Ako prebiehajú pracovné stretnutia?

Pracovné stretnutia sú vždy veľmi otvorené. Každý má právo vyjadriť svoj názor a diskusiou sa snažíme nájsť najlepší spôsob riešenia pre daný problém alebo tému. To je základný predpoklad pre to, aby sme vedeli riešiť problémy, ktorých je bohužiaľ stále dosť. Pracujeme na báze  stretnutí v našej kancelárii v Bratislave. Tu by som chcel zdôrazniť, že tá je otvorená pre všetkých našich členov. Samozrejme je potrebné si dohodnúť stretnutie vopred, ale v tomto smere sme vždy pripravení pomôcť alebo sa len tak stretnúť a podebatovať.

V čom vidíš prínos ÚFP pre hráčov na Slovensku?

Jej prínos je nespochybniteľný. Aj za krátke obdobie, počas ktorého pôsobíme, sme pomohli desiatkam hráčov pri riešení sporov doma, ale aj v zahraničí. Ja sám mám pozitívnu skúsenosť, keď mi ÚFP pomohla vyriešiť spor s maďarským klubom, v ktorom som pôsobil.

To je však iba jedna oblasť a dovolím si tvrdiť, že menšia, v ktorej únia pôsobí. Ďalšou a tu musím povedať, že je to beh na dlhú trať, je neustála snaha o zlepšovanie pracovno-právneho a legislatívneho postavenia futbalistov na Slovensku. Je to predovšetkým agenda našich právnikov Jozefa Tokoša a Peťa Lukášeka, ktorí pracujú na tom, aby sa postavenie profesionálnych futbalistov v spoločnosti zlepšovalo.

Partneri ÚFP