Loading...

Red Button – aplikácia pre nahlasovanie pokusov o ovplyvňovanie zápasov

Medzi najväčšie hrozby v dnešnom športe patrí ovplyvňovanie výsledkov. Ide o organizovaný zločin, ktorý môže zničiť šport z etického aj ekonomického hľadiska a hráči sa v ňom stávajú obeťami. Z minulosti sú aj na Slovensku známe prípady, kedy boli hráči oslovení zločineckými skupinami s ponukami na ovplyvnenie zápasov.

Medzinárodná hráčska asociácia FIFPro preto v spolupráci s partnermi vyvinula aplikáciu Red Button, ktorá má slúžiť na anonymné nahlasovanie akýchkoľvek pokusov a manipuláciu výsledkov. Každý hráč má unikátny prístupový kód do aplikácie, ktorý pozná iba on sám. V prípade, že bol oslovený s ponukou na manipuláciu akéhokoľvek zápasu, môže anonymne nahlásiť túto skutočnosť prostredníctvom aplikácie. Následne sa touto informáciou budú zaoberať príslušné vyšetrovacie orgány.

Vďaka Únii futbalových profesionálov budú môcť túto aplikáciu využívať aj profesionálni futbalisti na Slovensku. Zástupcovia ÚFP priblížia celý projekt hráčom počas osobných návštev v kluboch počas najbližších týždňov.

Každý hráč je povinný nahlásiť akúkoľvek ponuku na ovplyvňovanie zápasov aj Slovenskému futbalovému zväzu, v opačnom prípade mu hrozí disciplinárny postih. Aj preto sa ÚFP rozhodla osloviť s ponukou na spoluprácu na tomto projekte SFZ. Hráči tak budú mať jednoduchú možnosť, ako nahlásiť akýkoľvek podozrivý kontakt a zároveň tak ochrániť samých seba. Viac informácii o tomto projekte prinesieme počas najbližších dní.

Partneri ÚFP