Loading...

FIFPro na online valnom zhromaždení vyzdvihlo prácu hráčskych asociácií

Pôvodne sa malo valné zhromaždenie medzinárodnej hráčskej asociácie FIFPro konať ešte v novembri v uruguajskom Montevideu. Kvôli pandémii koronavírusu muselo byť po prvý raz presunuté do online priestoru. Úniu futbalových profesionálov na ňom 17. a 18. februára 2021 zastupoval prezident Ján Mucha a generálny sekretár Branislav Bolech.

Poprední predstavitelia FIFPro na úvod hovorili o dôležitej úlohe hráčskych asociácii počas pandémie. Profesionálni futbalisti po celom svete totiž čelia neoprávnenému prepúšťaniu, znižovaniu platov za strany klubov a neistote lockdownu. Práve v takých situáciách sú hráčske „odbory“ mimoriadne dôležité.

Prezident FIFPro Philippe Piat vo svojom úvodnom príhovore ocenil prácu hráčskych asociácií, ktoré „neváhali podať pomocnú ruku“ futbalistom počas mimoriadne náročných posledných 12 mesiacov. Počet členov v mnohých hráčskych asociáciách sa výrazne zvýšil. Futbalisti po celom svete chápu viac ako kedykoľvek predtým potrebu silného odborového zväzu, ktorý by ich kolektívne zastupoval.

„V čase krízy sa zvýšilo povedomie hráčov, aby konali spoločne,“ uviedol generálny sekretár FIFPro Jonas Baer-Hoffmann. „Hráčske asociácie sú dôležitejšie ako kedykoľvek predtým.“

Plány na rok 2021: Od duševného zdravia po kalendár zápasov

Po prudkom náraste futbalistov, ktorí hlásia príznaky depresie, zástupcovia FIFPro pripravujú viaceré opatrenia, ktoré asociáciám pomôžu pri podpore hráčov trpiacich problémami s duševným zdravím a vytvoria pre nich širšiu sieť starostlivosti.

Na valnom zhromaždení boli prezentované aj zásadné zmeny predpisov o materstve v ženskom futbale. Jedným z viacerých projektov, ktoré boli predstavené, bola aplikácia Red Button. Tá ma slúžiť hráčom na anonymné nahlasovanie pokusov o ovplyvňovanie zápasov. Do tohto projektu sa zapojilo už viac ako 50 krajín, medzi nimi aj Slovensko.

Poslednou novinkou je vývoj systému na sledovanie pracovnej záťaže hráčov. Jeho cieľom je dosiahnuť vyváženejší zápasový kalendár a poskytnúť hráčom väčší priestor na regeneráciu.

Partneri ÚFP