Loading...

Prieskum FIFPRO: Až 75 percent hráčov chce zachovať MS raz za štyri roky

Medzinárodná hráčska asociácia zorganizovala v spolupráci s národnými asociáciami, vrátane slovenskej Únie futbalových profesionálov, prieskum o pracovnej záťaži a hracích formátoch. Zapojilo sa do neho viac ako 1000 hráčov z celého sveta. Až 75 percent z nich sa vyslovilo za konanie majstrovstiev sveta raz za štyri roky. Okrem toho sa ukázalo, že väčšina futbalistov zaraďuje majstrovstvá sveta a národné ligy medzi svoje najobľúbenejšie súťaže.

FIFPRO spolu s národnými hráčskymi organizáciami zorganizovali prieskum v novembri minulého roka v reakcii na návrh FIFA usporiadať majstrovstvá sveta každé dva roky. Po tomto návrhu FIFPRO uviedlo, že akékoľvek plány na zmenu harmonogramu zápasov a súťaží musia byť navrhované a schvalované v spolupráci s hráčmi.

Do globálneho prieskumu sa zapojili futbalisti viac ako 70 národností zo šiestich kontinentov.
– 77 % hráčov z Európy a Ázie uprednostňuje konanie MS raz za štyri roky
– 63 % hráčov z Ameriky uprednostňuje konanie MS raz za štyri roky
– 49 % hráčov z Afriky sa vyslovilo za konanie MS každé štyri roky, zvyšní hráči hlasovali za MS každé dva alebo tri roky
– 81 % hráčov označilo za svoju obľúbenú súťaž národnú ligovú súťaž alebo MS v súčasnom štvorročnom cykle

Zatiaľ čo jasná väčšina hráčov podporuje súčasnú frekvenciu majstrovstiev sveta, najmä na menších a stredne veľkých trhoch existuje požiadavka ďalej rozvíjať a posilňovať súťaže národných tímov.

Generálny sekretár FIFPRO Jonas Baer-Hoffmann uviedol: „Prieskum medzi hráčmi nám ukázal, že väčšina futbalistov po celom svete jednoznačne uprednostňuje hrať majstrovstvá sveta každé štyri roky. Výsledky zároveň dokazujú dôležitosť domácich ligových súťaží. Tieto ligy sú základom našej hry a musíme urobiť viac, aby sme ich posilnili. Je to nielen v záujme hráčov, ale aj v záujme celkovej stability profesionálneho futbalu.

Ďalším kľúčovým zistením je fakt, že iba 21 percent hráčov verí, že ich hlas je rešpektovaný a že ich záujmy sa primerane zohľadňujú. Tento prieskum preto zdôrazňuje potrebu kolektívneho vyjednávania v našom odvetví, predovšetkým na medzinárodnej úrovni.“

Partneri ÚFP