Loading...

Za hranou výkonu #3 – Vernon De Marco: Z Argentíny do Michaloviec

Vernon pochádza z argentínskeho mesta Rosario, veľkú časť svojej mladosti prežil v Španielsku. Zo španielskej tretej ligy odišiel na skúšku do Michaloviec a na Slovensku zostal dodnes. V súčasnosti pôsobí v ŠK Slovan Bratislava, získal slovenské občianstvo a prebojoval sa aj do slovenskej reprezentácie. Hovoril okrem iného aj o tom, ako sa dostal na Slovensko, čo bolo dôležité, aby sa dokázal adaptovať v novej krajine a prebojovať sa až do reprezentácie. Po svojich skúsenostiach hovorí: „Snažím sa pomáhať novým hráčom zo zahraničia, lebo viem aké to je, keď prídeš do novej krajiny.“

V podcaste sa Vernon rozprával s Lukášom Štecákom, mentálnym koučom a spoluzakladateľom spoločnosti Headformers aj o:

O príchode do Michaloviec

V stredu mi agent volal, či by som nechcel ísť na skúšku na Slovensko do Michaloviec. Hľadal som na mape, kde to je. Vo štvrtok som už sedel v lietadle a v piatok trénoval v Michalovciach. Veľmi mi pomohlo, že spolu so mnou boli v tíme ďalší hráči zo Španielska.

O adaptácii

Prvýkrát som sa s rodičmi presťahoval do Rakúska, keď som mal 10 rokov. Nevedel som vôbec po nemecky a musel som sa rýchlo naučiť nový jazyk. Táto skúsenosť mi uľahčila adaptáciu na Slovensku. Slovenčina bol pre mňa najťažší jazyk, ktorý som sa musel naučiť. Keď sa chceš adaptovať v novej krajine, musíš sa o ňu zaujímať. Začína to jazykom, ale je potrebné sa zaujímať aj o kultúru tej krajiny. Čokoľvek čo ťa zaujíma aj mimo futbalu, napríklad hudba.

O rešpekte

Dôležité je ako vyzeráš na ihrisku. To je realita vo futbale. Ľudia nevedia aký si človek a hodnotia ťa iba podľa výkonov na ihrisku. Keď nerobíš dobré veci na ihrisku, nezískaš si ich rešpekt.

O cieľoch

Odporúčam mladým hráčom, aby si dávali čo najvyššie ciele. Aby vždy smerovali čo najvyššie a určili si, čo budú robiť, aby ten sen dosiahli. Môj prvý sen bol, aby som sa stal profesionálnym futbalistom v 1. lige. Keď som ho dosiahol, dal som si ďalší cieľ.

Videopodcast Za hranou výkonu nájdete na Youtube a na všetkých obľúbených podcastových platformách. Príjemné sledovanie a počúvanie.

 

 

 

Partneri ÚFP