Loading...

Kateřina Svitková: Chcem, aby aj malé dievčatá vedeli, že futbal nie je iba mužský šport

Kateřina Svitková je česká futbalistka, ktorá patrí medzi najtalentovanejšie hráčky svojej generácie. V pražskej Slavii sa stala kľúčovou hráčkou tímu. Získala niekoľko ligových titulov a pravidelne hrávala v Lige majstrov žien.

V roku 2020 prestúpila do anglického West Hamu United, kde sa rýchlo etablovala ako jedna z lídrov tímu. V roku 2022 prestúpila do Chelsea, jedného z najsilnejších klubov v ženskej Super League. Popri aktívnej kariére sa venovala aj štúdiu. Je absolventkou Vysokej školy ekonomickej v Prahe.

Spolukomentovanie EURO 2024

Česká futbalistka Kateřina Svitková prekvapila fanúšikov, keď sa objavila v úlohe spolukomentátorky mužského EURO 2024. „Reakcie boli zmiešané, ale kolegovia mi veľmi pomohli. Celé som si to užila,“ prezradila Svitková. Po skončení hráčskej kariéry zvažuje venovať sa komentovaniu na plný úväzok.

Návrat do Slavie Praha

Po pôsobení v zahraničí sa Kateřina Svitková vrátila do Slavie Praha, kde podľa nej klub dosiahol vysoký štandard porovnateľný so zahraničím. „Slavia dnes ponúka kvalitné herné aj tréningové podmienky. Práve to bol dôvod môjho návratu.“

Rast popularity ženského futbalu v Anglicku

Počas svojho pôsobenia v Anglicku si Svitková všimla, ako rýchlo rastie popularita ženského futbalu. „Zápasy sa vysielajú v televízii, hrá sa aj na veľkých štadiónoch a natáčajú sa programy o ženskom futbale,“ vysvetľuje.

Materská dovolenka vo futbale a nové pravidlá FIFA

Kateřina Svitková podporuje nové pravidlá FIFA týkajúce sa materskej dovolenky pre profesionálne futbalistky. „Ženy by nemali mať strach z toho, že otehotnejú. Kluby by mali počítať s ich návratom,“ hovorí.

Pôsobenie vo West Hame a Chelsea

Vo West Hame bola Kateřina oporou, no jej pôsobenie v Chelsea komplikovali zranenia a operácie. „Moje telo už nezvláda nároky anglickej ligy. V Česku som mala na ihrisku na rozhodnutia viac času, v Anglicku je všetko oveľa rýchlejšie,“ opisuje rozdiely.

Kateřina Svitková chce inšpirovať mladé dievčatá, aby videli, že futbal nie je len mužský šport. „Chcem, aby dievčatá vedeli, že môžu hrať futbal a stať sa profesionálkami,“ uzatvára.

 

 

Partneri ÚFP