Loading...

Následky koronavírusu medzi futbalistami: Výrazný nárast hráčov s príznakmi depresie

Podľa prieskumu medzinárodnej hráčskej asociácie FIFPro a Amsterdam University Medical Centers, sa výrazne zvýšil počet profesionálnych futbalistov, ktorí trpia príznakmi úzkosti a depresie. Opatrenia na zníženie šírenia koronavírusu totiž spôsobili aj pozastavenie profesionálnych futbalových aktivít.

V období od 22. marca do 14. apríla FIFPro uskutočnilo prieskum na 1 602 profesionálnych futbalistoch a futbalistkách žijúcich v krajinách, ktoré zaviedli prísne opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu, ako napríklad zákaz vychádzania. Prieskumu sa zúčastnilo 1 134 mužov (priemerný vek 26 rokov) a 468 žien (priemerný vek 23 rokov).

Až 22 percent žien a 13 percent mužov priznalo príznaky zodpovedajúce diagnóze depresie. 18 percent žien a 16 percent mužov ohlásilo príznaky zodpovedajúce diagnóze úzkosti. (Vo väčšine vedeckých výskumov uvádza príznaky depresie a úzkosti väčší počet žien ako mužov).

Podľa prieskumu bol podiel hráčov hlásiacich príznaky výrazne vyšší medzi tými, ktorí sa obávali o svoju budúcnosť vo futbalovom priemysle. V inom prieskume s 307 hráčmi s podobným priemerným vekom v decembri až januári – pred pozastavením väčšiny futbalových súťaží – hlásilo príznaky zodpovedajúce diagnóze depresie 11 percent žien a 6 percent mužov.

„Tieto čísla ukazujú, že počet hráčov, ktorí trpia symptómami úzkosti a depresie, prudko vzrástol. Koronavírus nezastavil iba futbal, ale fungovanie v celej spoločnosti, ktorá tak čelí nečakanej situácii“ uviedol Dr. Vincent Gouttebarge, vedúci medicínsky pracovník FIFPro.

„Vo futbale sa musia mladí muži a ženy náhle vyrovnať so sociálnou izoláciou, prerušením pracovného života a pochybnosťami o svojej budúcnosti. Niektorí z nich to nemusia zvládnuť. Preto by sme ich chceli vyzvať, aby sa nebáli vyhľadať pomoc osoby, ktorej dôverujú alebo odborníkov na duševné zdravie.“

Predchádzajúci výskum FIFPro preukázal, že futbalisti sú rovnako náchylní na problémy duševného zdravia ako bežná populácia. FIFPro pracuje na súbore nástrojov v oblasti duševného zdravia pre 65 pridružených hráčskych asociácií, ktoré poskytnú základnú starostlivosť o hráčov, ktorí to budú potrebovať.

„Tieto nové čísla sa nás veľmi dotkli. Naše myšlienky smerujú k všetkým hráčom, ktorí zápasia s duševnými problémami,“ uviedol generálny tajomník FIFPro Jonas Baer-Hoffmann.

„Sme povzbudení skvelou prácou, ktorú odvádzajú naše pridružené hráčske asociácie s cieľom upozorniť na duševné zdravie. Budeme ich naďalej podporovať v tejto životne dôležitej práci.“

„Tieto zistenia zdôrazňujú, aké dôležité je, aby všetky dotknuté strany spolupracovali v týchto neistých časoch na uzatváraní kolektívnych zmlúv. Tie udržiavajú sociálnu stabilitu a zmierňujú tlak na všetkých zamestnancov v priemysle vrátane hráčov.“

Kapitán Juventusu Giorgio Chiellini a obrankyňa Olympique Lyon Lucy Bronzeová, členovia hráčskej rady FIFPro, vyzvali profesionálnych futbalistov a futbalistky, aby sa počas pandémie navzájom podporovali.

„Je veľmi dôležité, aby sa futbaloví hráči, rovnako ako rodiny a iné spoločenstvá, v tomto ťažkom období podporovali, aby zostali v kontakte aspoň prostredníctvom telefónu alebo videohovorov,“ uviedol Chiellini. „Zostaňte v kontakte so svojimi spoluhráčmi, najmä ak si myslíte, že môžu trpieť depresiou alebo úzkosťou. Udržujme tímového ducha silného, aj keď sa nehrá futbal.“

„Je to znepokojujúce obdobie pre všetkých. Z hľadiska zachovania pracovných miest je veľa futbalistov a futbalistiek v neistej situácii,“ uviedla Bronzeová. „Ak vás trápia obavy o vašu prácu alebo zdravie, porozprávajte sa s osobou, ktorej dôverujete, alebo s odborníkom na duševné zdravie. Je dôležité, aby ste svoje pocity v sebe nedusili. Skutočne pomáha zdieľať ich s niekým.“

Partneri ÚFP