Loading...

Maroš Balko: Je dôležité nájsť hranicu, kedy futbal odsunúť na druhú koľaj

S futbalom začínal vo Zvolene, odkiaľ sa v 13 rokoch presunul do neďalekej Banskej Bystrice. Maroš Balko sa v Dukle postupne prepracoval až do A-tímu. V jej drese nastúpil na niekoľko zápasov v najvyššej súťaži. Neskôr sa vrátil do Zvolena, ktorý v tom čase pôsobil v 2. lige. Kvôli vážnemu zraneniu sa však rozhodol odsunúť futbal na vedľajšiu koľaj. V súčasnosti rozbieha svoj vlastný barber shop Balldwer.barber v Bratislave. Viac nám prezradil v zaujímavom rozhovore.

Predstavil by si nám tvoju súčasnú prácu?

Aktuálne sa starám o môj barber shop, ktorý som otvoril v septembri. Je to pre mňa niečo úplne nové. Predtým som bol zamestnaný ako barber, teraz som zodpovedný za celkový chod prevádzky, zamestnancov, marketing. Riešim veľa nových vecí, o ktorých viem, že sú v tomto biznise dôležité. Musím salón držať nad vodou, aby prežil aj v týchto ťažších časoch.

Ako by si opísal tvoju futbalovú kariéru?

Začínal som ako 5-ročný, hrával som tenis aj futbal. Tenis bol finančne náročnejší, takže som nakoniec ostal pri futbale, za čo som bol aj rád. Vo Zvolene som bol od prípravky do trinástich rokov, potom som odišiel do Banskej Bystrice. Postupne som sa prepracoval až do mužskej kategórie, do ktorej ma vytiahol z U19 tréner Hrnčár. Prechod k mužom bol náročný, keďže juniorka už v Bystrici nebola. Tréner Hrnčár bol striktný, ale pochopil som, že jeho cieľom bolo, aby sme sa čo najrýchlejšie adaptovali na mužský futbal, čo nebolo ľahké. Pod jeho vedením som si pripísal aj pár ligových štartov. Klub sa však dostal do problémov a ja som odišiel do Zvolena, ktorý pôsobil v 2. lige. Hrával som pravidelne a dostal som ponuku ísť na skúšku do talianskeho Livorna. Po tejto skúške som sa vážnejšie zranil a musel som ísť na operáciu kolena. Tá však nedopadla dobre a musel som ísť na ďalšiu operáciu. Vtedy som začal rozmýšľať nad tým, akou cestou sa vydať mimo futbalu.

Kedy si začal uvažovať a pripravovať sa na kariéru po futbalovej kariére?

Bolo to pre mňa ťažké, pretože až do zranenia som nevidel nič iné ako futbal. Nebolo ľahké si priznať a uvedomiť, že futbalista už nebudem. Najprv som si hovoril, prečo sa tie zranenia museli stať práve mne. Ale nakoniec som rád, že sa stali. Teraz by som možno hral niekde druhú ligu a trápil by som sa. Presťahoval som sa do Bratislavy a začal som hrávať nižšiu súťaž v Rakúsku. Zrazu som mal menej tréningov a viac voľného času. Našiel som si prácu v športovom obchode, kde som brigádnicky pracoval pol roka. Následne som pracoval pre výrobcu pomôcok na ústnu hygienu. Postupne som dostal na starosti chod celej prevádzky a začal som sa zoznamovať s tým, ako to funguje. Chodil som sa dať ostrihať k barberovi. Veľmi ma zaujalo, ako chalani detailne pracovali. Keď som sa dozvedel, že hľadajú nového barbera, tak som povedal, že by som o to mal záujem.

Ako sa ti podarilo naštartovať tvoju mimofutbalovú kariéru?

Kým som sa učil strihať od základov, jazdil som pár mesiacov ako taxikár. Raz mi do auta nastúpil Pavol Neruda, zakladateľ Oktagonu. Začal som sa s ním rozprávať o Oktagone, pretože som od začiatku jeho fanúšikom. Opýtal sa ma, čomu sa venujem. Povedal som, že okrem toho, že jazdím na taxíku, sa zaúčam ako barber. Zhodou okolností o dva týždne otváral svoj barber shop a ponúkol mi, aby som k nemu išiel pracovať. Najprv som sa bál ísť ako začiatočník do salónu, kde už pracujú skúsení barberi. On ma však povzbudil, že so mnou rátajú. Povedal som si, že to je osud a začal som tam pracovať. Po dvoch rokoch som sa rozhodol splniť si sen a otvoriť si vlastný barber shop. V predchádzajúcich zamestnaniach som sa cítil nevyužitý. Hľadal som stále niečo nové. Nakoniec som sa našiel v barberstve.

Ako a kedy by sa podľa teba mali aktívni hráči pripravovať na kariéru po kariére?

Ja som bol tiež úplne zapálený pre futbal, bol som stále na ihrisku, dával som si individuálne tréningy. Iba som trénoval a nič iné okrem futbalu som nevidel. Veľa ma naučilo Taliansko, videl som, ako futbal funguje, bol to veľký rozdiel oproti Slovensku. Príde hranica, keď si človek musí sebakriticky povedať, že či na to má a nájsť si cestu životom, ktorou sa chce uberať. Je dôležité nájsť tú hranicu, kedy futbal odsunúť na druhú koľaj a snažiť sa viac rozvíjať pracovnú kariéru ako tú futbalovú. Nemusím to znamenať, že s futbalom úplne prestane, ja sám ešte stále hrávam nižšiu súťaž v Rakúsku. Prišli zranenia a tie ma donútili, aby som začal niekde pracovať. Postupne som sa vypracoval a našiel som si smer, ktorým by som chcel ísť. Som šťastný, že mám túto prácu, ktorá ma veľmi baví a napĺňa, stále sa v nej môžem zlepšovať. Už viem, čo chcem robiť celý život a to je super.

Balldwer.barber sa zároveň stal novým partnerom ÚFP. Všetci jej členovia môžu využiť zľavu 25 percent na služby v barber shope. Na jej uplatnenie je potrebné preukázať sa digitálnou členskou kartou.

Partneri ÚFP