Loading...

ÚFP odporúča Andrićovi, aby sa proti trestu DK SFZ odvolal

Profesionálni hráči, futbalová verejnosť ako aj samotní aktéri kauzy narušenia integrity súťaže legitímne očakávali, že samotné odôvodnenie rozhodnutia a zverejnenie celého spisu (rozhodnutia) zo strany DK SFZ prinesie nespochybniteľné vysvetlenie udelených trestov.

ÚFP musí po oboznámení sa s kompletným spisom, teda aj s tou časťou, ktorú sa DK SFZ rozhodla nezverejniť, bohužiaľ, konštatovať, že jej prvotné pochybnosti o nespravodlivosti disciplinárneho konania zo strany DK SFZ sa potvrdili. Zistenia pochádzajúce zo znalosti kompletného spisu vedú ÚFP k záveru, že DK SFZ vo veci člena ÚFP Dragana Andrića uložila likvidačnú sankciu hráčovi bez existencie jednoznačného dôkazu a bez naplnenia skutkovej podstaty narušenia integrity súťaže.

ÚFP v tejto súvislosti kritizuje, že SFZ a DK SFZ ako jej orgán nezverejnili kompletný prepis výpovedí previnilca a predvolaných svedkov, pod zámienkou ich ochrany.

Každému, kto sa oboznámil s odôvodnením uverejneného rozhodnutia je zrejmé, že celý prípad Andrić je postavený na telefonickom rozhovore medzi hráčom Prešova a hráčom Považskej Bystrice. Ten sa odohral bez svedkov a nebol nahrávaný, teda predstavuje tvrdenie proti tvrdeniu.

Bez ohľadu na uvedené, sám hráč Považskej Bystrice pri troch rôznych príležitostiach a otázkach DK SFZ uviedol, že Dragan Andrić mu neponúkal žiadnu finančnú odmenu, ani ho nenavádzal na to, aby Považská Bystrica zápas s Prešovom prehrala alebo pustila, ani ho o nič priamo nežiadal.

Z pohľadu ÚFP, ktorá vyznáva garancie právneho štátu aj vo futbalovom hnutí, je prekvapujúce, že DK SFZ na takomto skutkovom základe uzavrela, že narušenie integrity súťaže má za preukázané.

ÚFP vyzýva SFZ a predsedu DK SFZ, aby zverejnili kompletný spis, ako to pôvodne avizovali, teda aj doslovný prepis výsluchu previnilca a predvolaných svedkov, a podrobili tak spôsob rozhodovania verejnej kontrole, ktorá je nevyhnutná na odstránenie zjavnej nerovnosti v prístupe k trestaniu hráčov ako jedinej skupiny v rámci SFZ, ktorá nemá vplyv na voľbu členov DK SFZ. Vyjadrenia DK SFZ na adresu ÚFP o bagatelizovaní konania aktérov prípadu považuje ÚFP za nešťastné s ohľadom na overiteľné informácie o uložených trestoch klubom a hráčom v minulosti.

ÚFP po preštudovaní odôvodnenia rozhodnutia odporučila hráčovi, aby voči rozhodnutiu podal odvolanie a zároveň uplatnil svoje práva, vrátane náhrady vzniknutej ujmy súdnou cestou, ak nedôjde k zrušeniu uloženého trestu zo strany DK SFZ alebo OK SFZ.

Na záver ÚFP opätovne zdôrazňuje, že odsudzuje akékoľvek konanie hráčov, funkcionárov či klubov, ktoré vedie k narušeniu integrity súťaže a dôrazne vyzýva nielen všetkých hráčov, aby akýkoľvek pokus o ovplyvňovanie zápasov okamžite nahlásili oddeleniu integrity SFZ alebo využili anonymnú aplikáciu Red Button.

Partneri ÚFP