Loading...

Za hranou výkonu #5 – Martin Dobrotka: Ako celý život milovať svoju prácu

Martin Dobrotka je odchovancom ŠK Slovan Bratislava, s ktorým sa tešil zo zisku dvoch titulov a zahral si aj v skupinovej fáze Európskej ligy. V súčasnosti pôsobí v Poľsku, kde si oblieka dres druholigovej Arky Gdynia. Počas svojej kariéry nastupoval aj za Slaviu Praha, na Slovensku naposledy pôsobil v Zlatých Moravciach. Počas aktívnej kariéry sa stihol venovať aj štúdiu. Vyštudoval odbor politológia na Filozofickej fakulte trnavskej univerzity, je držiteľom titulu PhDr. – doktor filozofie. Má svoju vlastnú rubriku v Denníku Šport pod názvom „Dobroty Martina Dobrotku“. Vo videopodcaste Za hranou výkonu hovoril aj o:

O dlhej kariére

Najdôležitejšie je, ale to neplatí iba pre futbal, ale pre každú pracovnú pozíciu, aby mal človek svoju prácu rád. Dôležité je, samozrejme, aj zdravie. Ja som mal to šťastie, že som nemal vážne zranenia. Ak som mal nejaké zranenie, tak trvalo maximálne tri mesiace a dostal som sa z toho. Tým, že mám rád futbal, tak ma to vždy aj po zraneniach ťahalo na ihrisko. Vždy som bol v hlave nastavený tak, že to bude dobré a po zranení sa vrátim na ihrisko.

O tréningu

V tomto veku trénujem menej ako keď som bol mladší, ale oveľa účelnejšie. Keď som bol mladší, niekedy som to preháňal. Keď sme mali v decembri mesiac voľno, tak som si ho nespravil. Vždy som nejak trénoval, buď som chodil behávať, alebo hrať futbal či iné športy. Dnes si viem oveľa lepšie oddýchnuť.

O mentálnej príprave

V poslednej dobe sme začali pracovať s mentálny trénerom a mne sa to veľmi zapáčilo. Myslím si, že keby som ho mal k dispozícii v časoch, keď som prechádzal nejakými útrapami, tak by to bolo jednoduchšie.

O pozitívnom prístupe

Posledné roky si to snažím viac užiť, kým som na ihrisku. Keď som bol mladší, som si to tak neuvedomoval, asi som to bral ako samozrejmosť. Tým ako sa blíži koniec kariéry, si to začínam viac uvedomovať.

O dôležitom kroku v kariére

Bolo to ťažšie obdobie, kvôli zraneniu som skončil v Slovane. Skoro nikto ma nechcel, mal som nálepku, že som bol často zranený. Ja som bol stále nastavený, že to bude dobré. Objavil som sa v Sokolove v malom klube v 2. českej lige. Po tom všetkom, čo som predtým zažil v Slovane a Slavii. Z ťažkého obdobia som sa dostal aj tým, že som bol ochotný spraviť krok späť, ktorý by možno niekto iný nespravil.

Čo by odkázal svojmu mladšiemu ja

Lepšie byť nedotrénovaný ako byť pretrénovaný. Možno by som sa tak vyhol niektorým zraneniam.

Videopodcast Za hranou výkonu nájdete na Youtube a na všetkých obľúbených podcastových platformách. Príjemné sledovanie a počúvanie.

 

 

Partneri ÚFP