Loading...

ZA HRANOU VÝKONU #6 – MIROSLAV HÝLL: Futbal ide rýchlo dopredu a bez vzdelávania neuspejete

Miroslav Hýll je bývalý brankár. Počas svojej kariéry pôsobil v Žiline, Interi Bratislava a Petržalke. Dlhodobo patril do kádra slovenskej reprezentácie, za ktorú si pripísal 6 štartov. Vyskúšal si aj pôsobenie v Iráne či Rakúsku. Trénerskú kariéru odštartoval v Petržalke, v pozícii hlavného trénera viedol druholigový Šamorín a niekoľko rokov pôsobil ako koordinátor trénerov brankárov v klube Al Shabab v Dubaji. V súčasnosti je koordinátorom trénerov brankárov a inštruktorom vzdelávania na Slovenskom futbalovom zväze. Vo videopodcaste Za hranou výkonu hovoril aj o týchto témach:

Trénerské začiatky

Keď som bol mladší, urobil som si najnižšiu licenciu. Keď som pomaly končil s kariérou, urobil som si A licenciu. Robil som si ju po víkendoch po ligových zápasoch. Tým pádom som mal prechod z hráčskej na trénerskú kariériu jednoduchší. UEFA A licencia mi veľmi pomohla aj v zahraničí. Nie je to jednoduché, ale vzdelávať sa dá aj popri kariére profesionálneho futbalistu.

Dlhodobé vzdelávanie

Odchytal som 16 rokov v profesionálnom futbale a mohol by som si myslieť aký budem tréner a ako všetko viem. Ale vôbec to tak nie je. Učíme sa celý život, aj ja by som teraz niektoré veci robil inak ako v mojich trénerských začiatkoch. Moja hlavná myšlienka je otvorená myseľ a zdieľanie všetkých iformácii.

Vývoj vo futbale

To čo bolo pred 30 rokmi, nechcem povedať, že nič neplatí. Nás sa vtedy nepýtali, či si unavený. Buď vydržíš alebo nevydržíš. Teraz je všetko založené na dátach. Futbal ide rýchlo dopredu, preto je dôležité vzdelávať sa.

Mentálny tréning

Vždy sme sa rozprávali o kondičnej, technicko-taktickej a mentálnej zložke tréningového procesu. Ale k tej mentálnej zložke sme sa nikdy nedostali. Možno keby som počas mojej kariéry mal mentálneho kouča, s ktorým sa môžem porozprávať o týchto veciach, vedel by som rýchlejšie mentálne zregenerovať.

Vzdelávanie trénerov

Nie je to iba o prednáškach. Dôležitá je interaktivita, workshopy, spätná väzba, prax a mentoring. Chceme trénerov naučiť, ako má vyzerať tréningová jednotka na ihrisku, jej organizácia a štruktúra.

Videopodcast Za hranou výkonu nájdete na Youtube a na všetkých obľúbených podcastových platformách. Príjemné sledovanie a počúvanie.

 

 

Partneri ÚFP