Loading...

Ján Mucha v rozhovore pre Denník Šport: „Hráči a hráčky na jednej úrovni s klubmi“

Hráči musia mať vo vedení Slovenského futbalového zväzu (SFZ) svojho zástupcu. Na najbližšej konferencii SFZ, ktorá bude v závere februára, sa ho zrejme konečne aj dočkajú. Vo výkonnom výbore SFZ bude funkcia zástupcu hráčov, na ktorú kandiduje Ján Mucha. Bývalá dlhoročná brankárska opora našej reprezentácie už pár rokov zbiera skúsenosti aj na funkcionárskom poli ako prezident Únie futbalových profesionálov (ÚFP). Teraz kandiduje ešte vyššie, ale za jeho úmyslom nehľadajte ambíciu robiť funkcionársku kariéru na zväze. Ide mu najmä o spravodlivé zastupovanie hráčov na najvyššej úrovni.

Čo vás viedlo k myšlienke kandidovať na post člena výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu (VV SFZ) ako zástupca hráčov?

Zákon o športe účinný od 1. januára 2016 garantuje účasť zástupcu športovcov v najvyššom výkonnom orgáne športového zväzu. Futbalisti a ÚFP sú si tejto skutočnosti vedomí a už pred dvoma rokmi postavili svojho kandidáta Blažeja Vaščáka, ktorého však konferencia SFZ napriek návrhu od 250 profesionálnych futbalistov nezvolila. V novembri 2019 valné zhromaždenie ÚFP, ktorého členom je približne 300 profesionálnych futbalistov, ma jednohlasne podporilo v kandidatúre pri terajšej voľbe. Myslím si, že konferencia SFZ by mala rešpektovať mandát, ktorý kandidátovi v tomto prípade dávajú samotní hráči. Všetky tieto skutočnosti ma vedú ku kandidatúre na post člena VV SFZ. Hráči sú rovnako dôležitou skupinou vo futbale ako kluby, tréneri či rozhodcovia, ktorí majú vo VV svojho zástupcu.

Čiže počet členov VV SFZ sa o jedného zvýši?

Nie. Počet členov VV SFZ zostane rovnaký. V súčasnosti je VV SFZ dlhodobo v neúplnom zložení, bez zástupcu hráčov.

Máte správy o tom, či budete mať protikandidátov?

Zatiaľ som nezachytil kandidatúru nikoho iného. Aj keď konkurencia môže byť motivujúca, na Slovensku pôsobí len jediná organizácia zastupujúca profesionálnych futbalistov, ktorá je členom FIFPro, a tou je ÚFP. Jednohlasná podpora mojej kandidatúry zo strany hráčov je pre mňa jasný signál, že futbalisti sú v súčasnosti jednotní ohľadom svojho zastúpenia.

Do riadnej konferencie SFZ zostáva presne mesiac, budete počas nasledujúcich tridsiatich dní pracovať na svojom programe?

Zostávajúci čas využijem najmä na oslovenie tých, ktorí o zvolení rozhodujú, čiže delegátov konferencie. Budem sa snažiť predovšetkým presvedčiť ich, že pre pozitívny vývoj slovenského futbalu je nevyhnutné, aby sa SFZ otvoril svojim členom a umožnil hráčom realizovať svoje právo spolupodieľať sa na rozhodovaní.

Aká bude vaša agenda, ak vás zvolia?

Z predpisov SFZ nevyplýva žiadnemu členovi VV SFZ osobitná agenda. Nedávno doručená petícia organizovaná ÚFP a podporená zo strany FIFPro a jej označenie zo strany SFZ za „vytváranie toxického prostredia“ ma utvrdzujú v tom, že vo VV SFZ je potrebné otvoriť dialóg o otázkach profesionalizácie vzťahov na všetkých úrovniach. Doba je rýchla a ak chceme zostať aj v budúcnosti konkurencieschopní v mládeži, domácej lige alebo na medzinárodnej úrovni, nemôžeme si dovoliť viesť dlhotrvajúce spory bez racionálnych argumentov. Ja načase akceptovať, že hráči a hráčky sú rovnako dôležitou súčasťou futbalu ako kluby.

Nedávno ste sa vyjadrili, že v budúcnosti chcete byť prezident SFZ. Je vaša kandidatúra do VV SFZ prvý krok k naplneniu tohto dlhodobého cieľa?

Svoju kandidatúru v budúcnosti som nevylúčil, ale nemyslím si, že ide momentálne o aktuálnu otázku.

Ak vás zvolia, budete sa musieť vzdať funkcie prezidenta Únie futbalových profesionálov?

Prípadné zvolenie do funkcie člena VV SFZ ako zástupcu hráčov nevidím ako prekážku výkonu funkcie prezidenta ÚFP. Práve naopak, v tejto kombinácii je najlepší potenciál zužitkovať bezprostredný kontakt s problémami hráčov, o ktorých je možné diskutovať a hľadať riešenia na najvyššej úrovni v SFZ.

A čo post trénera brankárov v Legii Varšava?

Ani tu nevidím problém. Členovia VV SFZ sa stretávajú len raz za mesiac, čiže by som tam bol vždy prítomný. Zástupcovia Legie veľmi chceli, aby som sa vrátil do klubu a pomohol s brankármi. Moja podmienka bola, že prídem, ale nevzdám sa pozície prezidenta ÚFP. Súhlasili s ňou, tak som od leta znovu v Legii. Moje výjazdy z Poľska na Slovensko nie sú vôbec problém. Denne mám k dispozícii 5 – 6 letov do Viedne, takže si viem odskočiť na Slovensko v podstate kedykoľvek. Keby som bol hlavný tréner, nemal by som šancu stíhať aj diplomatické povinnosti. Musel by som sa rozhodnúť len pre jednu funkciu. V mojom prípade sa to však dá stíhať. Ešte poviem, že bez povolenia vedenia Legie by som nemohol kandidovať do VV SFZ. V kandidatúre ma dokonca podporujú. Chápal by som, keby sa v inom klube k tomu stavali negatívne, ale v Legii s tým nemajú problém.

V klube máte až dvoch trénerov brankárov, akým spôsobom máte rozdelené kompetencie s Krzysztofom Dowhaňom?

Spolupráca funguje ako všade vo svete, kde majú dvoch trénerov brankárov. Deň začíname poradou s hlavným koučom mužstva, kde sa dozvieme program. Každý z nás má svoje podnety a ich následná realizácia je spoločná. Servis pre brankárov musí byť veľmi dobrý. Fyzicky ide o veľmi náročnú prácu, jeden tréner nemá šancu stíhať štyroch brankárov naraz, preto sme dvaja. Jeden z nás má na starosti dvoch, druhý zvyšných dvoch. Nedá mi nepovedať, že na Slovensku máme, bohužiaľ, aj profesionálne kluby, ktoré nemajú ani jedného trénera brankárov.

Momentálne ste na sústredení v Turecku. Ako prebieha? Ste s ním spokojný?

Poľská liga sa hrala dosť dlho, skončili sme niekoľko dní pred Vianocami. Zimná prestávka je o to kratšia. Chceli sme ju využiť čo najlepšie na prípravu. Mali sme dva týždne voľno a potom sme odišli do Turecka na 18 dní. Zápasy a podmienky sú neporovnateľné s domácimi možnosťami. Ja osobne by som uvítal ešte niekoľko dní navyše, ale treba sa vrátiť do Poľska a aklimatizovať sa na domáce podmienky. Za mojich hráčskych čias bola v Poľsku trojmesačná pauza. Postupne sa skracuje. Ľudia chcú vidieť zápasy, nie čakať na ne. Podľa mňa sa pauza bude stále skracovať a možno o päť rokov budeme mať kratučkú nejakú dvojtýždňovú prestávku len na sviatky.

Jeden z brankárov Legie Radoslaw Majecki je v širšom kádri poľskej reprezentácie, aký je brankár?

Tak ako on vyzerá profil brankára 21. storočia. Mladý, štíhly, rýchly, pohotový, s dobrou kopacou technikou. Ja som s ním pracoval polroka a musím povedať, že je fakt výborný. Počas jesene sa oprávnene dostal do poľskej reprezentácie. Chodieval pravidelne na zrazy, bol aj pri postupe Poľska na ME. V lete by mal odísť z klubu. Kontrakt sa podpíše už v najbližších dňoch. Do konca sezóny zostane v Legii na hosťovaní a potom s najväčšou pravdepodobnosťou prestúpi do francúzskej ligy. V klube máme ďalšieho 18-ročného chlapca, ktorý má pred sebou veľkú budúcnosť. Možno urobí rekord v poľskej lige, pokiaľ ide o financie za prestup brankára. Volá sa Czarek Miszta.

Legia je po jeseni na čele poľskej ligy, asi nemôžete mať inú ambíciu ako získať štrnásty titul.

Samozrejme. Legia je nielen na poľské pomery veľký klub. Má svoje veľké meno. Každý rok chce získať titul, pohár a prebojovať sa do Ligy majstrov alebo aspoň do Európskej ligy. Hoci sme predali asi päť či šesť hráčov dokopy za 20 miliónov eur, urobíme maximum, aby sme boli majstri. Poľská liga je nesmierne vyrovnaná, kvalitná a atraktívna. Nie je v nej problém s peniazmi. Veľa klubov má financie a môže si dovoliť dobrých hráčov. Priemerný plat je na úrovni 7 – 10-tisíc eur, čiže veľmi dobré podmienky, ktoré do nej lákajú hráčov doslova z celého sveta.

Zdroj: Denník Šport

Partneri ÚFP